wtorek, 7 października 2014

Zapiekanka ziemniaczana nienudna


WITAJCIE! 
Pamietacie bazę piemoncką pod dosłownie wszystko? JEST TUTAJ!
Znalazła ona swoje zasotosowanie zupełnie nieoczekiwanie.
Mając TAKĄ bazę możecie ..nie obawiać się gości niezapowiedzianych.
Albo takich , którzy wpadną za godzinkę.
U mnie była taka akcja...

Składniki na mega pyszne i zdrowe danie, sycące, nienudne, po prostu dobre!Z kieliszkiem dobrego piemonckiego wina...

Pierwszym składnikiem jest oczywiście BAZA

Dodatkowo
-ziemniaki pokrojone w talarki
-groszek z puszki
-tarty parmezan
-bazylia
-oliwa z oliwek
-kuchmistrz od Skworcu zamiast soli + przyprawa suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, również od Skworcu

Pokrój ziemniaki w talarki, wsyp do miski, wymieszaj z przyprawami Skworcu, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj. Dodaj groszek z puszki, wymieszaj .

Następnie dodaj piemonckiej bazy, która zawiera już wszystko.
Delikatnie połącz skladniki.
Brytfanne Toscana wysmaruj maslem i wyłóż do niej ziemniaki z nasza bazą. Zetrzyj na wierzch parmezan, polej oliwą z oliwek i dodaj listki bazylii.


Do piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze.

Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia!

Zdjęcie gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu, smacznego i kolorowego gdyż było już ciemno, aparat kieszonkowy.....i nie mogę się doczekać kiedy odbiore z naprawy obiektyw.
Kolacja była pyszna, dodatek parmezanu dodaje szykowności i elegancji zupełnie zwykłej ziemniaczanej zapiekance!

Smacznego !



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !