czwartek, 20 listopada 2014

Cannelloni






Zabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna.
Będziemy robili cannelloni!




 Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!
Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.

Składniki
-cannelloni
-pomidory z puszki- polpa di pomodoro
-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory
  • Czosnek
  • sól,pieprz,bazylia liście
  • biała kiełbasa parzona
  • masło
  • w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna
  • ketchup u mnie DWORSKI
  • ser Grana Padano
  • Edam Rycki w plastrach
  • sos beszamelowy
  • przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala

Wykonanie

Do niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek. 


Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię. 


Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić.Przykryj.


Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie, niech się zaromatyzuje.


Następnie sprawdz smak i dodaj Karahi Chicken Masala Skworcu oraz przyprawę do Burrito w ilości po pół płaskiej łyżeczki, nie więcej.
Przyprawy są bardzo aromatyczne.
  • Dodaj dość sporo szpinaku mrożonego, gdyż to on będzie stanowił między innymi nasze nadzienie.


To danie jest bardzo wykwintne, soczyste i eleganckie.Mała porcja wystarczy aby zachwycić naszych gości. Jeśli uzyjemy składników orginalnych i bardzo dobrej jakości , wydobędziemy z naszych cannelloni to co najlepsze!
Ale wracając...
Odkrywamy nasze nadzienie i mieszamy.

Odstawiamy na bok. Na druga patelnię dajemy trochę masła.
Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle.



Dodajemy do szpinaku.
Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę. 


Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do wypełnienia rurek.
Jeśli kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym ubijakiem do ziemniaków!


Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! 


Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.
Do zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej znajdziecie TUTAJ
Zazwyczaj cannelloni zapiekałam w naczyniach bez pokrywy, przez co musiałam dawać więcej sosu, żeby mi się górna warstwa nie spiekła i musiałam uważać , co chwilkę sprawdzać, wyłączać górną grzałkę, majstrować przy temperaturze. A tak to postanowiłam zrobic test brytfanny Toscana również do cannelloni.

Rozgrzałam brytfannę leciutko i położyłam kawałek masła , chodziło mi o to aby się rozpuściło.Nie smarowałam brytfanny surowym masłem, bo i tak się rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i wlożyłam do brytfanny.


Teraz zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny!

Do rondelka włóż kawałek masła, roztop.



 Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej wodzie, wlej do rondelka , dodaj przypraw Skworcu i listki bazylii.



Pod przykryciem doprowadz do wrzenia, sprawdz smak. Wyłącz. Właściwie już wszystko gotowe.
Włącz piekarnik na 200 stopni.
Przygotuj sos beszamelowy .

JAK ZROBIĆ SOS BESZAMELOWY ?
SKŁADNIKI:
− 500 ml mleka
− łyżka masła
− 3 łyżki mąki
− listek laurowy
− 4 ziarna ziela angielskiego
− sól
− pieprz
− gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.


Na rurki wlej najpierw sos czerwony. 



Zetrzyj po wierzchu ser grana padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie.
Poukładaj na wierzchu sera edama Ryckiego w plasterkach, otuli on nasze rureczki podczas zapiekania i nada łagodnego smaku ale z charakterem.

 Jeśli nie dawałeś Parmezanu czy Grana Padano ,to daj więcej Edama Ryckiego.
Polej szybko beszamelem, lubi sobie zastygać z takim nieestetycznym kożuchem.


Zamknij pokrywę i do piekarnika.
Jedni zapiekają 30 minu inni nawet 40. Ja nie mam czasu, ja to widzę na oko. Albo trzymam się zalecenia producenta cannelloni podanej na opakowaniu.
Po zapieczeniu, wyłącz peikarnik i zostaw jeszcze na 10 minut bez odkrywania ich, niech zacznie ładnie tężeć.
To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć.

Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi.




Smacznego !

2 komentarze:

  1. Oj Kasiu jak ja lubię to danie :-) bardzo ciekawy farsz :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Aż zrobiłam się głodna jak tak patrze na te zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !