piątek, 21 listopada 2014

Chleb włoski z ziarnami na bogato



Dzisiaj zrobimy i pojemy włoskiego chlebka.
Chleba popularnego w Monfalcone w prowincji Friuli Wenecja Julijska. Tam spożywa się dość duże ilości ziaren, jeśli chodzi o chleb. Wynika to z tego, iż Monfalcone położone jest na granicy ze Słowenią – mieszkałam tam trzy lata, na Słowenię miałam rzut beretem. A Słoweńcy jak my, kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie.
Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.


Ale po kolei .
Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWO

Składniki
-375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA pszennej typ 500
-260 g mieszanki zrobionej z – otręby owsiane, ziarna prażone od ZIARENKOWO - Euforia, Piekło Niebo
  • opakowanie suchych drożdży na 500 g mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól ok.2 małych łyżeczek
  • 300 ml letniej wody

Najpierw odmierzamy mąkę, wsypujemy do misy.


Następnie odmierzamy 260 g naszej suchej mieszanki – otręby i ziarna.



Ziarna muszą stanowić przewagę kolosalną. Jak macie ziarna możecie śmiało domierzyć do 300 g całości. 

Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło.

Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę.




I wyrabiamy kulę ciasta.
 Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta. 
Zrobiłam wałek. Orginalnie powinnam była pociąć wałek po skosie i odczekać ,aż wyrosną sztangielki na przykład lub jeden wąski chlebek, ale ja lubie formy długie i równe, użyłam keksówek. 

Będą się ładnie kroiły w kromeczki. Jeśli chcesz chlebek wysoki to wystarczy jedna keksówka, ale jeśli chcesz uzyskać chlebek niski i przy tym bardziej aromatyczny, to zrób w dwóch keksówkach.

Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren w sobie.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz przez około 10 minut – góra i dół. Następnie obniż do 200 stopni i piecz pół godziny ,od czasu do czasu sprawdzając. Na najniższy poziom połóż jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Taki chelbek to samo zdrowie!



Na drugi dzień jest najlepszy, a na trzeci to już rewelacja, ale jak znam życie każdy ukroi sobie świeżą gorącą jeszcze piętkę i posmaruje masłem!




Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy chlebek :-) jest pyszny :-) Twój wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe pieczywo :) Pysznie wygląda twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! Musi być pyszny w smaku,.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !