sobota, 1 listopada 2014

Farfalle z dynią i Grana Padano DOP



To będzie kolejna podróż wgłąb Piemontu, gdzie urodziła się moja najstarsza córeczka Sara. Kolejna w tamte rejony, czyżby nostaglia?
Piemont jest piękny, smaczny, kolorowy.Kulminacja smaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie jak Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia)

W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań - fritto misto. Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie grivaTapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. . … Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne...


Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei...

Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak
-dynia
-masło
-cebula
-czosnek
-seler naciowy
-mleko sojowe Alpro Orginal
-oliwa z oliwek
-Grana Padano DOP
-sos sojowy
-przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala



Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle.
Obierz dynię, wydrąż środek. 



Nastęnie pokrój dynię w małe kawałki i dodaj do cebuli.Dodaj około łyżeczki Pfeffer Gold Skworcu. Użyłam nie przez przypadek tych mieszanek, gdyż ten typ dyni jest raczej pozbawiony jakiegokolwiek smaku i trzeba ten smak czymś wydobyć.
Następnie dodałam trochę oliwy z oliwek i pomidorów suszonych z czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką Skworcu. 



Zamknęłam brytfannę i na malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego.



Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego.
Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka.

Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy!
Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne kropleki pary.


 Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się poddusiła, większe kawałki rozgniotłam ...ubijakiem do ziemniaków .

 I starłam trochę Grana Pandano DOP , sprawdziłam czy nie trzeba soli dodać. Dodałam Karahi Chicken.


 I ugotowałam farfalle al dente.



 Doprawiłam dynię na koniec sosem sojowym, nie jest to konieczne, ale jest to zdrowsza alternatywa dla magi np.


Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba.


Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca.
Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana Padano DOP po wierzchu i podawać, podawać szybciutko. Farfalle lubią sobie stygnąć.





Grana Pandano DOP jest idelane do dyni. Dzięki temu prostemu daniu przeniesiecie się , chociażby na krótko w uroczy region Włoch- Piemont!



3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !