wtorek, 25 listopada 2014

Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami



Wspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać!

-1 kostka margaryny (250 g)
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/5 szklanki oleju (100 ml)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej,
  • szczypta soli
Żółtka oddziel od białek. 


Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito


 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund.



Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.


Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.



 Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
    Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,WYCHŁODZONYM spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki.

Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto.  



 Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.




Smacznego!





16 komentarzy:

  1. Często robie takie ciasto i latem i zimą.Mozna je przygotować z wieloma owocami,wiśnią,jagodą,śliwką

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj truskaweczki :-) mniam :-) częstuje się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, truskaweczki... Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za chwilę przystępuję do działania mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! Zrobilam, miala mrżone truskawki. Zniknęło w jeden wieczór walentynkowy! dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam jak pisze, piekny wyzedł, truskawki mialam mrożone. Kurka, teraz zawsze będę robila to ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto ,zawsze się udaje.ja daję zawsze mrożone truskawki z borówkami ,ładnie wygląda.Polecam , pieczcie to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  8. Budynie wsypać bez przygotowania, w sensie sam proszek?

    OdpowiedzUsuń
  9. A truskawki mają być odmrożone czy zamrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być świeże, ja użyłam zamorożonych...Może też być...borówka amerykańska :-)

      Usuń
  10. jak juz podajecie przepis to taki aby faceci to zrozumieli,np: czy cale ciasto zamrozic nie jest napisane a zapewne mrozic trzeba tylko ta 1/3czesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomimo tego jednego brakujacego szczeogolu w tym przepisie reszta jest ok.wrocilem specjalnie zeby napisac komentarz,ze ciasto jest na prawde MEGA dobre.serdecznie polecam ten przepis.jestem facetem i tak jak osoba ktora napisala post pode mna nie zrozumialem tego po co mrozic cale ciasto,na szczescie przypomnialo mi sie,ze kiedys cos podobnego robilem i mrozilo sie tylo czesc na kruszonke.dzieki za [przepis,trafia do ulubionych.

      Usuń
  11. Witam jednego nie rozumie jesli juz te ciasto będzie 30min w lodówce jedna część daje na spód formy i piecze a później na zimnym spodzie klade budyń czy kłaść ten budyń na surowym cieście i dopiero piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrozisz tylko ta mniejsza czesc,druga od razu dajesz na blache i w piekarnik na podpieczenie.ja pieklem okolo 15min.bylo eleganckie

      Usuń
  12. Piecze się☺ zobaczymy rezultat po spróbowaniu😉 napiszę jutro jak wyszedł😀

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !