wtorek, 25 listopada 2014

Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami



Wspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać!

-1 kostka margaryny (250 g)
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/5 szklanki oleju (100 ml)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej,
  • szczypta soli
Żółtka oddziel od białek. 


Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito


 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund.



Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.


Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.



 Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
    Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,WYCHŁODZONYM spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki.

Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto.  



 Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.




Smacznego!





29 komentarzy:

  1. Często robie takie ciasto i latem i zimą.Mozna je przygotować z wieloma owocami,wiśnią,jagodą,śliwką

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj truskaweczki :-) mniam :-) częstuje się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, truskaweczki... Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za chwilę przystępuję do działania mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! Zrobilam, miala mrżone truskawki. Zniknęło w jeden wieczór walentynkowy! dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam jak pisze, piekny wyzedł, truskawki mialam mrożone. Kurka, teraz zawsze będę robila to ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto ,zawsze się udaje.ja daję zawsze mrożone truskawki z borówkami ,ładnie wygląda.Polecam , pieczcie to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  8. Budynie wsypać bez przygotowania, w sensie sam proszek?

    OdpowiedzUsuń
  9. A truskawki mają być odmrożone czy zamrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być świeże, ja użyłam zamorożonych...Może też być...borówka amerykańska :-)

      Usuń
  10. jak juz podajecie przepis to taki aby faceci to zrozumieli,np: czy cale ciasto zamrozic nie jest napisane a zapewne mrozic trzeba tylko ta 1/3czesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomimo tego jednego brakujacego szczeogolu w tym przepisie reszta jest ok.wrocilem specjalnie zeby napisac komentarz,ze ciasto jest na prawde MEGA dobre.serdecznie polecam ten przepis.jestem facetem i tak jak osoba ktora napisala post pode mna nie zrozumialem tego po co mrozic cale ciasto,na szczescie przypomnialo mi sie,ze kiedys cos podobnego robilem i mrozilo sie tylo czesc na kruszonke.dzieki za [przepis,trafia do ulubionych.

      Usuń
  11. Witam jednego nie rozumie jesli juz te ciasto będzie 30min w lodówce jedna część daje na spód formy i piecze a później na zimnym spodzie klade budyń czy kłaść ten budyń na surowym cieście i dopiero piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrozisz tylko ta mniejsza czesc,druga od razu dajesz na blache i w piekarnik na podpieczenie.ja pieklem okolo 15min.bylo eleganckie

      Usuń
  12. Piecze się☺ zobaczymy rezultat po spróbowaniu😉 napiszę jutro jak wyszedł😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy truskawki należy rozmrozić przed wyłożeniem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy przepis jest na dużą blachę do ciasta? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnią, nie największą bo zabraknie na górę ;-)

      Usuń
    2. im mniejsza blaszka tym wyższy wypiek, tutaj wymiary blachy nie mają kolosalnego znaczenia. Będzie niższy lub wyższy po prostu ;-)

      Usuń
  17. Drugie pytanie ile pieczemy spód?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto jest przepyszne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Jedynie co to robiąc na dużej blaszce zabrakło mi kruszonki i musiałam dorobić, także jeśli ktoś też planuje robić ciasto na dużej blaszce to polecam jednak zrobić więcej ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto w piekarniku....pięknie wygląda a pachnie cudownie...dałam truskawki mrożone...dziękuję za przepis...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, to ciasto jest genialne również z borówkami, czereśniami, malinami ! Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !