Wspomnienie
lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w
zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto
rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej
piance...no cóż palce lizać!
-1
kostka margaryny (250 g)
-2
i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/5 szklanki oleju (100 ml)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej,
- szczypta soli
Żółtka
oddziel od białek.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito
1/2
szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę
pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam
CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie
kilka sekund.
Masę
przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż
do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Białka
ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
Ciągle miksując wsyp
najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
Powstałą
piankę wyłóż na podpieczonym ,WYCHŁODZONYM spodzie, wyrównaj. Na
piance ułóż truskawki.
Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto.
Placek włóż do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.
Smacznego!
Często robie takie ciasto i latem i zimą.Mozna je przygotować z wieloma owocami,wiśnią,jagodą,śliwką
OdpowiedzUsuńOj truskaweczki :-) mniam :-) częstuje się kawałeczkiem :-)
OdpowiedzUsuńMmm, truskaweczki... Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńZa chwilę przystępuję do działania mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Zrobilam, miala mrżone truskawki. Zniknęło w jeden wieczór walentynkowy! dziekuję!
OdpowiedzUsuńZrobiłam jak pisze, piekny wyzedł, truskawki mialam mrożone. Kurka, teraz zawsze będę robila to ciasto !
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ,zawsze się udaje.ja daję zawsze mrożone truskawki z borówkami ,ładnie wygląda.Polecam , pieczcie to ciacho.
OdpowiedzUsuńBudynie wsypać bez przygotowania, w sensie sam proszek?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście...
UsuńA truskawki mają być odmrożone czy zamrożone
OdpowiedzUsuńMogą być świeże, ja użyłam zamorożonych...Może też być...borówka amerykańska :-)
Usuńjak juz podajecie przepis to taki aby faceci to zrozumieli,np: czy cale ciasto zamrozic nie jest napisane a zapewne mrozic trzeba tylko ta 1/3czesc
OdpowiedzUsuńpomimo tego jednego brakujacego szczeogolu w tym przepisie reszta jest ok.wrocilem specjalnie zeby napisac komentarz,ze ciasto jest na prawde MEGA dobre.serdecznie polecam ten przepis.jestem facetem i tak jak osoba ktora napisala post pode mna nie zrozumialem tego po co mrozic cale ciasto,na szczescie przypomnialo mi sie,ze kiedys cos podobnego robilem i mrozilo sie tylo czesc na kruszonke.dzieki za [przepis,trafia do ulubionych.
UsuńWitam jednego nie rozumie jesli juz te ciasto będzie 30min w lodówce jedna część daje na spód formy i piecze a później na zimnym spodzie klade budyń czy kłaść ten budyń na surowym cieście i dopiero piec
OdpowiedzUsuńmrozisz tylko ta mniejsza czesc,druga od razu dajesz na blache i w piekarnik na podpieczenie.ja pieklem okolo 15min.bylo eleganckie
UsuńPiecze się☺ zobaczymy rezultat po spróbowaniu😉 napiszę jutro jak wyszedł😀
OdpowiedzUsuńCzy truskawki należy rozmrozić przed wyłożeniem?
OdpowiedzUsuńWitam, nie, nie rozmrażamy ;-)
UsuńCiasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy przepis jest na dużą blachę do ciasta? :-)
OdpowiedzUsuńŚrednią, nie największą bo zabraknie na górę ;-)
Usuńim mniejsza blaszka tym wyższy wypiek, tutaj wymiary blachy nie mają kolosalnego znaczenia. Będzie niższy lub wyższy po prostu ;-)
UsuńDrugie pytanie ile pieczemy spód?
OdpowiedzUsuńNie dlużej niż 10 minut
UsuńCiasto jest przepyszne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Jedynie co to robiąc na dużej blaszce zabrakło mi kruszonki i musiałam dorobić, także jeśli ktoś też planuje robić ciasto na dużej blaszce to polecam jednak zrobić więcej ciasta.
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku....pięknie wygląda a pachnie cudownie...dałam truskawki mrożone...dziękuję za przepis...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, to ciasto jest genialne również z borówkami, czereśniami, malinami ! Pozdrawiam!
UsuńCiasto bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia, udaje sie praktycznie z każdymi mrożonymi owocami, próbowałam juz z truskawkami,malinami,jagodami,borówkami oraz śliwkami i za każdym razem bardzo dobrze wychodzi. Kruche ciasto samo w sobie jest juz pyszne. Zawsze odmierzam ilość maki na wadze kuchennej wtedy zawsze wychodzi idealne i nie musze dodawać wiecej. Polecam !
OdpowiedzUsuń