piątek, 14 listopada 2014

Maślane ciasteczka z musli



Dziś podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się.

Składniki
-125 g miękkiego masła
-150 g cukru
-1 jajko
-pół łyżeczki aromatu waniliowego
-175 g maki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-pół szklanki lub tyle ile chcesz musli Sante z owocami tropikalnymi, ważne aby były te owoce bo one dadzą ciekawy smak całości


Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj dwie blachy, które musisz wyłożyć papierem do pieczenia.


Masło oraz cukier utrzyj na jasnopastelową puszystą masę.

Następnie dodaj jajko i wanilię. Mieszaj.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. A na końcu musli Sante.

Delikatnie wymieszaj i dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło.

Tak przygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną.

Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć i będą twarde.
Przygotuj polewę z masła, cukru i kakao i wody.

Jedną trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą polewą zrób paski na ciasteczkach.



Smacznego !


11 komentarzy:

  1. napisałam komentarz a go nie ma,trudno ale ciasteczka trzeba wyprobować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KOniecznie, widzę że na FBjuż ktoś je zrobił. Proste jak drut!

      Usuń
  2. Mniam jakie pyszne ciasteczka, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdą kieszeń, do każdej keiszeni ! Dziękuje!

      Usuń
  4. Z takimi pysznościami nawet chorobę jakoś łatwiej znieść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Zrobiłam wczoraj są naprawdę przepyszne ! Polecam Wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !