wtorek, 25 listopada 2014

Zakwas na żur według mojej babci

 

Ile domów , tyle zakwasów, każdy robi inny i każdy jest prawidłowy i najsmaczniejszy. Ja podam przepisna żur mojej babci, tym samym na żur mojej mamy i mój.

Składniki
-1 litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej jakby była przefiltrowana
-2 ząbki czosnku polskiego, w każdym razem nie chińskiego,gdyż zawiera bardzo szkodliwe substancje
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli

Do naczynia, w którym zazwyczaj robisz zakwas, wlej chłodną wodę.
Pokrój w plasterki czosnek, dodaj.


Do osobnego pojemnika odmierz trzy rodzaje mąki, dodaj sól i cukier. Wymieszaj dobrze na sucho.


Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj montewką. Co to jest montewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na ciasto.
Odstaw przykryte ,ale nie calkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądz na lodówce. Albo na szafce kuchennej. Minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubie bardzo kwaśny.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !