Zakwas na żur według mojej babci
Ile domów , tyle zakwasów, każdy robi inny i każdy jest prawidłowy i najsmaczniejszy. Ja podam przepisna żur mojej babci, tym samym na żur mojej mamy i mój.
Składniki
-1
litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej jakby była
przefiltrowana
-2
ząbki czosnku polskiego, w każdym razem nie chińskiego,gdyż
zawiera bardzo szkodliwe substancje
-pół
łyżeczki cukru
-pół
łyżeczki soli
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej graham 1850 Młyn Kopytowa
- 3 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej 2000 Młyn Kopytowa
- 2 kopiaste łyżki mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa
Do
naczynia, w którym zazwyczaj robisz zakwas, wlej chłodną wodę.
Pokrój
w plasterki czosnek, dodaj.
Do
osobnego pojemnika odmierz trzy rodzaje mąki, dodaj sól i cukier.
Wymieszaj dobrze na sucho.
Wsyp
do wody z czosnkiem i zamieszaj montewką. Co to jest montewka? To
specjalny ubijak, wykonany z drzewa
brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub
polewy na ciasto.
Odstaw
przykryte ,ale nie calkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może
stać koło kuchenki gazowej, bądz na lodówce. Albo na szafce
kuchennej. Minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubie bardzo
kwaśny.
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!