czwartek, 1 stycznia 2015

Kapusta z grochem czy groch z kapustą?



..nieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.
Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.

Składniki:

1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH



2 duże cebule
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch zalej wodą dzień wcześniej i mocz przez całą noc, następnie ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie.


 Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, 



u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci...
Kapusta jest super na następny i następny dzień.

Smacznego !



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !