Kapusta z grochem czy groch z kapustą?
..nieważne,
obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z
dodatkiem grzybów.
Prosta
do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i
do końca roku.
Składniki:
1,5
kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH
0,5
kg łuskanego grochu Skworcu
2
duże cebule
2
łyżki smalcu
sól,
pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Kapustę
przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do
miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i
kilka ziaren ziela angielskiego. Groch zalej wodą dzień wcześniej
i mocz przez całą noc, następnie ugotuj osobno w niewielkiej
ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się,
ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie.
Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na
smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i
pieprzem.
Ugotuj
grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić,
u mnie
się ich nie mieli. No chyba że są dzieci...
Kapusta
jest super na następny i następny dzień.
Smacznego
!
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńMniam :) U nas bez grzybów, ale wersja z nimi też musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń