Keks z olejem kokosowym
Nawet
sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks.
Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki
banalnie proste !
Do
keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową Skworcu
Oczywiście
mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa
Trzymałam
się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za
niecałe 2 godziny keks miał być gotowy.
Po
godzinie nastąpiła przerwa w dostawie prądu. Maszyna to nie
człowiek, zgłupiała totalnie . Gdy prąd przyszedł , wyskoczył
jakiś paskudny error. Pod symbolem pisało, że maszyna musi
odpocząć teraz godzinę zanim podejmie kolejna pracę. Masakra,
pomyślałam, przecież ja mam tego jeszcze płynnego keksa w środku
!
Zadecydowałam
, że go wyciągnę ze środka i przełożę do keksówki i włożę
do piekarnika. Może wyjdzie!
Wyszedł
wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż
mieszanki keksowej było sporo.
Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe
,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej.
Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z
pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z
miąższu owoców palmy kokosowej. Sprowadzany jest bezpośrednio z
zakątków dziewiczej Tajladnii.
Słowo
olej kojarzy się z płynem, prawda?
Ze
względu na cenne wartości, jakie posiada olej kokosowy warto na
stałe wprowadzić go do naszej diety. Dzięki stałej konsystencji
(przy przechowywaniu w temp. powyżej 25 stopni) nadaje się do
smarowania pieczywa. Idealnie sprawdza się jako olej do smażenia,
gdyż nie pali się, nie jełczeje, natomiast nadaje potrawom
orientalny smak i aromat.
Warto zastąpić nim tradycyjne oleje do
smażenia, gdyż jest od nich dużo zdrowszy. Praktycznie nie zawiera
utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest
bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach.
Dodatkowym atutem jest jego całkowita nietoksyczność dla ludzi.
Więcej o tym cudownym oleju przeczytacie tutaj - ZIELONY NURT OLEJ KOKOSOWY
Kromeczki
mojego keksa, posmarowane olejem kokosowym Zielony Nurt nabrały
tropikalnego charakteru i smaku. Ten stały olej jest przepyszny. Ma
cudowne właściwiości. Zarówno w kuchni jak i w kosmetyce, poprzez
medycynę ,zastosowanie jest szerokie.
Moja
mama rozcięła sobie paskudnie palec. Smarowała olejem kokososwym
Zielony Nurt. Rana zagoiła się o wiele szybciej. Można nim
smarować dłonie, można go jeść na chlebie, można smarować
skórę głowy i włosy. Zabija i neutralizuje wirusy , które
powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby
typu C, SARS, AIDS.
Jego
zastosowanie jest tak szerokie ...że tylko go mieć i stosować na
sobie!
Smacznego
!
Olej kokosowy używam niemal codziennie, ale z keksem nigdy go nie łączyłam :P A keks, mimo takich przygód wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać że ja go po raz pierwszy...a w tej kombinacji to dzielo sztuki ! keks wyszedł. Niski ale wyszedł...hahahahadziekuję
UsuńOlej kokosowy jest w mojej kuchni od dawna i używam go do wielu potraw. A keksik ładnie wyszedł mimo wszystko :-)
OdpowiedzUsuńTo moje peiryła pycha bo ta mieszanka keksowa jest również dobra...cium!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń