poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pierogi z suszonymi śliwkami



Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.

ciasto na pierogi:
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
dodatkowo

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Gdy zrobimy dolek na środku to dodajemy roztopione masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką.

W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.

Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka. Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. 



Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. 

Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną.


Smacznego !





5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takich pierogów, ale muszą być pyszne. Kasiu podrzuć kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam wędzonych, suszonych śliwek.
    Coś mi się wydaje, że takie pierogi będą przepyszne i wyjątkowe w smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwka koniecznie wędzona! I jednak widzę że z bitą smietaną..są najlepsze! U mnie tradycyjnie zawsze na Wigilię...tylko że w tym roku rotawirus przygwozdził niestety i sobei to powoli ...odbijam!

      Usuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !