wtorek, 20 stycznia 2015

Poobiednia Irish Whisky- caffe corretto


Caffe corretto, to kawa z dodatkiem ulubionego alkoholu- grappa, sambuca czy koniak. We Włoszech głównie pijana po obiedzie. To espresso z ulubioną nutką alkoholową.
Jako, że dzień mamy mglisty i ciężki, a głowa opada sama na piersi, to postanowiłam się uraczyć taką wyjątkową kawką. Żeby mnie nie ciupnęło za bardzo, do mojej kawy dodałam mimo wszystko mleka, a alkoholu dałam ilości śladowe.

Zmieliłam ziarna kawy irish whisky Skworcu w młynku.



Zaparzyłam mocnego espresso w mojej moka.
Podgrzałam mleko.


I do mojej pysznej i aromatycznej kawki wlałam sobie..grappy. 


Czystej grappy na zdrowie. Około 2 łyżeczek na filiżankę.
Postawi na nogi, rozgrzeje....!

Takie połączenie jest smaczne, aromatyczne i od czasu do czasu wskazane...na zdrowie !



2 komentarze:

  1. Mmm, pycha :) Choć na przerwę w pracy się nie nadaje ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !