czwartek, 1 stycznia 2015

USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO





- składniki:
farsz:
  • 70 g grzybów namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych do miękkości
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła 
  • sól
Sposób przygotowania: Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa.
  


  Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku.
Zrobic ciasto jak na pierogi.
Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka.



Gotować w lekko osolonej wodzie.

Uszka można zamrozić.



Smacznego !


3 komentarze:

  1. Wygląda tak smakowicie, że aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota.
    Robisz piękne uszka i takie maleńkie. Mistrzostwo!
    Ja robię uszka z kwadracików i zamiast mielić wkładam w melakser - też pięknie się rozdrabniają ... wyjmuję prawie jak pasztecik :)
    Pozdrawiam, Szkat

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !