sobota, 31 stycznia 2015

Zupa rybna



...to będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Powiem szczerze, że pierwszy raz maiłam do czynienia z głowami rybimi tych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska.



No ale nie ma na co patrzeć tylko brać się za rybę, a raczej za zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli.



Składniki
  • 2 głowy rybie- sum i szczupak
  • filtrowana woda
  • kasza jaglana Sante
  • pieprz ziołowy Skworcu
  • ser topiony EmmentalerLactima
  • śmietana
  • koncentrat  pomidorowy, u mnie pół słoiczka Dworski

  • sporo świeżej natki pietruszki
  • włoszczyzna

Umyj łeby rybie i zalej wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony.
Dopraw pieprzem ziołowym.
Gotuj na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę, wystudz. Przecedz rosół.


Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.

Doprowadz wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym.



 Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej z wodą śmietany około 2 łyżki. 

Nie więcej, gdyż za chwilkę dodasz Emmentaler Lactima, ser topiony, który nada całości fajnego smaku.


Dodaj pietruszki zielonej. Obierz rybę z mięsa i dodaj do zupy.


 Ugotowana kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”.


Smakuje jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę śmiało napisać, że na Sycylii jadłam podobną kilka razy ..tyle , że z ryb morskich. Tutaj o rybę morską raczej trudno z pierwszej ręki. Sum i szczupak w zupełności wystarczą.




Smacznego !


2 komentarze:

  1. Zupa rybna jest bardzo zdrowa, szczególnie zryb żyjacych na wolności

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !