Zupa rybna
...to
będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di
pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała
zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Powiem szczerze,
że pierwszy raz maiłam do czynienia z głowami rybimi tych gatunków
i...trochę się im przyjrzałam z bliska.
No
ale nie ma na co patrzeć tylko brać się za rybę, a raczej za
zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze
na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli.
Składniki
- 2 głowy rybie- sum i szczupak
- filtrowana woda
- kasza jaglana Sante
- pieprz ziołowy Skworcu
- ser topiony EmmentalerLactima
- śmietana
- koncentrat pomidorowy, u mnie pół słoiczka Dworski
- sporo świeżej natki pietruszki
- włoszczyzna
Umyj
łeby rybie i zalej wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak,
gdyż rosół zostanie przecedzony.
Dopraw
pieprzem ziołowym.
Gotuj
na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę,
wystudz. Przecedz rosół.
Ugotuj
kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Doprowadz
wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną
wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym.
Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej z
wodą śmietany około 2 łyżki.
Nie więcej, gdyż za chwilkę
dodasz Emmentaler Lactima, ser topiony, który nada całości fajnego
smaku.
Dodaj
pietruszki zielonej. Obierz rybę z mięsa i dodaj do zupy.
Ugotowana
kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest
przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”.
Smakuje
jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby
właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę
śmiało napisać, że na Sycylii jadłam podobną kilka razy ..tyle
, że z ryb morskich. Tutaj o rybę morską raczej trudno z pierwszej
ręki. Sum i szczupak w zupełności wystarczą.
Smacznego
!
Zupa rybna jest bardzo zdrowa, szczególnie zryb żyjacych na wolności
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert