Zupa rybna



...to będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Powiem szczerze, że pierwszy raz maiłam do czynienia z głowami rybimi tych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska.



No ale nie ma na co patrzeć tylko brać się za rybę, a raczej za zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli.



Składniki
  • 2 głowy rybie- sum i szczupak
  • filtrowana woda
  • kasza jaglana Sante
  • pieprz ziołowy Skworcu
  • ser topiony EmmentalerLactima
  • śmietana
  • koncentrat  pomidorowy, u mnie pół słoiczka Dworski

  • sporo świeżej natki pietruszki
  • włoszczyzna

Umyj łeby rybie i zalej wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony.
Dopraw pieprzem ziołowym.
Gotuj na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę, wystudz. Przecedz rosół.


Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.

Doprowadz wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym.



 Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej z wodą śmietany około 2 łyżki. 

Nie więcej, gdyż za chwilkę dodasz Emmentaler Lactima, ser topiony, który nada całości fajnego smaku.


Dodaj pietruszki zielonej. Obierz rybę z mięsa i dodaj do zupy.


 Ugotowana kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”.


Smakuje jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę śmiało napisać, że na Sycylii jadłam podobną kilka razy ..tyle , że z ryb morskich. Tutaj o rybę morską raczej trudno z pierwszej ręki. Sum i szczupak w zupełności wystarczą.




Smacznego !


Komentarze

  1. Zupa rybna jest bardzo zdrowa, szczególnie zryb żyjacych na wolności

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!