poniedziałek, 9 lutego 2015

Maltagliati w sałatce




Moi Drodzy dzisiaj na kolację podałam maltagliati rustici 100 % orkiszu FABIJANSCY w sałatce.


Maltagliati rustici , to z włoskiego „zle cięte”.
Są niezle zakręcone, pełne zdrowia i aromatyczne. A w wersji Rustici są równie wiejskie jak i te sprzed kilkuset lat. Tym bardziej, że z ekologicznego orkiszu, który w tamtych czasach był zbożem podstawowym.


Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem.
Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym,  gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak!

Składniki

  • sałata lodowa
  • szpinak baby
  • pomidorki koktajlowe
  • szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłamTUTAJ
  • koperek świeży
  • parmezan w płatkach
  • czarnuszka

W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo
-glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny
-jagody goji
-czarny sezam
-parmezan tarty

Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki.
Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz.


Powstana warstwy.
Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. 


To proste , gdyż dozownik jest do tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje i nie trzeba używać łyżki. Można robic cieniutkie zygzaczki, można też grube. Jak wolisz.
Pokrój parmezan w płatki .

Na wierzch połóż odcedzony i przelany zimną, filtrowaną wodą makaron .


Dodaj pomidorki i seler naciowy .




Pomidorki udekoruj majonezem.
Na wierzch dodaj szynkę z piersi z kurczaka. Posyp czarnuszką, koperkiem.


Dla drugiej osoby zrobiŁam podobnie, tylko z tą różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu. 


Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam.
Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień.


Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia.

Smacznego !

















9 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, wygląda pysznie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, uwielbiam takie sałatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Z dodatkiem majonezu zamiast oliwy z oliwek to coś innego i pycha!

      Usuń
  4. Super przepis :) Bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, była dobra, dzis znów bedzie .

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !