środa, 25 lutego 2015

Quinoa z warzywami


Do sporządzenia tego konkretnego dania skłoniła mnie..tęsknota. Za przyjaciółką, która przeprowadziła się do Peru i komosę ryżową będzie zajadać często i zawsze.



Ja , przyznam się szczerze, nie jadłam jej nigdy- i od dziś bardzo tego żałuję, ale jak mówią, nigdy nie jest za pózno.



Quinoa-czyli komosa ryżowa , zwana również peruwiańskim ryżem, uprawiana jest od ponad pięciu tysięcy lat w Ameryce Południowej u stóp Andów. Hodowana przez Inków, zaczyna być coraz bardziej doceniana i u nas, mimo że na półkach sklepowych nie spotkamy jej tak łatwo, jak ryżu ,czy kaszy.
Quinoa jest skarbem dla zdrowia. Ma ciekawy lekko orzechowy smak.
Ziarno komosy ryżowej bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B: B1 i B2, kwas foliowy i sole mineralne. Zawiera 9 niezbędnych aminokwasów oraz niewielkie ilości kwasów omega 3, które chronią nas m.in. przed zawałem serca. Komosa nie zawiera glutenu, dlatego też idealnie nadaje się dla osób z caliakią. Jest źródłem cennego błonnika, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Badania dowodzą, że ta cudowna roślina to unikalne połączenie związków przeciwzapalnych. Ponadto zmniejsza ryzyko cukrzycy i obniża stężenie cholesterolu. Ze względu na bogactwo składników odżywczych quinoa jest powszechnie stosowana w diecie wegetariańskiej.Co ciekawe pomaga w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, daje uczucie sytości na długo i jest składnikiem wielu diet odchudzających.Może z powodzeniem zastąpić mięso.


Jako, że dodaje energii, a tego mi potrzeba, postanowiłam ja w końcu poczynić. Myśląc o Agacie i jest spacerach brzegiem Pacyfiku , powstało to proste, ale jakże zdrowe i pełne aromatów danie.
Lekkie,syte,kolorowe, co ważne- bardzo zdrowe.


Składniki
  • quinoa- komosa ryżowa u mnie ze sklepuOwocowy Raj
  • bukiet 9 warzywiglotex
  • szczypta szafranu
  • pieprz ziołowy i sól różowa himalajska
  • olej rydzowy lub oliwa z oliwek
  • dodatkowo u mnie por, czerwona kapusta,cukinia baby- bo lubię
  • ulubione ziarenka Ziołowo Mi ! Od Ziarenkowo


Wykonanie dania jest proste, bo danie samo się robi.
Na dno mojego garnka grillowego z grubym dnem, dałam kilka kropel oliwy z oliwek.
Komose ryżową przelałam kilkakrotnie wrzątkiem na sitku.
I delikatnie rozsmarowałam po dnie. 


Wlałam wody tak aby całe ziarno pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw.


Dokroiłam cukinię, pora,kapustę.
Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran?



Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny.
Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu.


Nic nie uleciało w powietrze, nic się nie wylało, wszystkie dobroci zostały w każdym ziarenku komosy, w każdym najmniejszym kawałeczku warzywa...

Rozłożyłam na talerze.
Posypałam ziarnami.



I przeniosłam się do Agaty , która jest teraz w Lima, spaceruje brzegiem Oceanu, patrzy na lamy, a kiedy dopada ja lęk wysokości, to ratuje się zapewne żując liście koki.





Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Mam w domu komosę bo bardzo ją lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję MArzenko, ja dziś zrobiłam Twój warkocz!

      Usuń
  2. Zdrowe, piękne. Komosy nie jadłem, czas zacząć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też premiera ! Pierwszy raz...i pycha!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Warto, szczególnie , że samo się robi!

      Usuń
  4. Pysze i zdrowe danie :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląd ma znaczenie to wiem po iluś latach spędzonych we wloskich kuchniach...Jak nie jest ładne to nie zjedzą, żeby to było nie wiem jakie dobre...! Zdrowe to faktycznie jest. I daje dużo pozytywnej energii!

      Usuń
  5. Ale pysznie u Ciebie i jak kolorowo . widać ze wiosna tuz tuż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją już wypatruję w talerzach, nie mogę się doczekać eksplozji kolorów i zapachów. dziękuję!

      Usuń
    2. Uwielbiam komosę ryżową :)

      Usuń
    3. Uwielbiam komosę ryżową :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !