czwartek, 12 lutego 2015

Riso al forno




Kochani wczoraj zrobiłam za dużo 
We Włoszech , na Sycylii , bardzo często robiłam riso al forno. Czyli ryż zapiekany w piekarniku.
Składniki te same co na zupę pomidorową, tylko się je przekłada w brytfannie i zapieka.
Ten ryż często mój mąż brał ze sobą do pracy. Zupa musi być bardzo gęsta !



Składniki

-gęsta zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu.
-parmezan
-jaja
-ser topiony w plastrach z szynką Lactima
-ser topiony w plastrach z papryką Lactima
-ser topiony Gouda Lactima
-prażone ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo
-świeży koperek
-oliwa z oliwek

Posmaruj brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od Florinaze szklaną pokrywą, unikniemy nadmiernego spieczenia potrawy.
Nałóż warstwę ryżu.



Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką.
Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami.



I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką.
I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem.


Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda.



Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny.
Wychładzamy troszkę ,jak lasagne.



Kroimy na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy, je na zimno z całą masa majonezu po wierzchu.

Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Fajne danie. Nie jadłam jeszcze takiego a pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję,typowo sycylijski obiad...do pracy.

      Usuń
  2. czego to ludzie nie wymysla hehe :) fajny przepis warty sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na sycylii nie je się pomidorówki ..więc się robi takie coś specjalnie. Tu została pomidorówka i voila! Nie zmarnuje się na pewno!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !