Riso al forno
Kochani
wczoraj zrobiłam za dużo
We
Włoszech , na Sycylii , bardzo często robiłam riso al forno. Czyli
ryż zapiekany w piekarniku.
Składniki
te same co na zupę pomidorową, tylko się je przekłada w
brytfannie i zapieka.
Ten
ryż często mój mąż brał ze sobą do pracy. Zupa musi być bardzo gęsta !
Składniki
-gęsta
zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu.
-parmezan
-jaja
-ser
topiony w plastrach z szynką Lactima
-ser
topiony w plastrach z papryką Lactima
-ser
topiony Gouda Lactima
-prażone
ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo
-świeży
koperek
-oliwa
z oliwek
Posmaruj
brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od
Florina, ze
szklaną pokrywą, unikniemy nadmiernego spieczenia potrawy.
Nałóż
warstwę ryżu.
Na
nią poukładaj plastry sera topionego z szynką.
Następnie
kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami.
I
znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką.
I
na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem.
Na
wierzch wyciskamy ser topiony Gouda.
Zamykamy
pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny.
Wychładzamy
troszkę ,jak lasagne.
Kroimy
na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy, je na zimno z całą masa majonezu po wierzchu.
Smacznego
!
Fajne danie. Nie jadłam jeszcze takiego a pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję,typowo sycylijski obiad...do pracy.
UsuńCiekawy pomysł super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńczego to ludzie nie wymysla hehe :) fajny przepis warty sprobowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na sycylii nie je się pomidorówki ..więc się robi takie coś specjalnie. Tu została pomidorówka i voila! Nie zmarnuje się na pewno!
Usuń