Riso al forno




Kochani wczoraj zrobiłam za dużo 
We Włoszech , na Sycylii , bardzo często robiłam riso al forno. Czyli ryż zapiekany w piekarniku.
Składniki te same co na zupę pomidorową, tylko się je przekłada w brytfannie i zapieka.
Ten ryż często mój mąż brał ze sobą do pracy. Zupa musi być bardzo gęsta !



Składniki

-gęsta zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu.
-parmezan
-jaja
-ser topiony w plastrach z szynką Lactima
-ser topiony w plastrach z papryką Lactima
-ser topiony Gouda Lactima
-prażone ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo
-świeży koperek
-oliwa z oliwek

Posmaruj brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od Florinaze szklaną pokrywą, unikniemy nadmiernego spieczenia potrawy.
Nałóż warstwę ryżu.



Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką.
Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami.



I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką.
I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem.


Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda.



Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny.
Wychładzamy troszkę ,jak lasagne.



Kroimy na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy, je na zimno z całą masa majonezu po wierzchu.

Smacznego !


Komentarze

  1. Fajne danie. Nie jadłam jeszcze takiego a pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czego to ludzie nie wymysla hehe :) fajny przepis warty sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na sycylii nie je się pomidorówki ..więc się robi takie coś specjalnie. Tu została pomidorówka i voila! Nie zmarnuje się na pewno!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!