piątek, 13 lutego 2015

Sycyliska pizza „z czym popadnie”




Zapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz.

Ciasto
-1 łyżeczka suchych drożdży
-120 ml letniej wody
-250 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA
-2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA
-pół łyżeczki soli

Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta na zimno.

Nadzienie
-sos pomidorowy lub pomidory w puszce
-oliwki
-suszone pomidory Ponti od INDEXFOOD
-oliwa z oliwek OLITALIA od INDEXFOOD
-pomidorki koktailowe
-ser rycki wędzony Ramzes
-ser topiony Gouda LACTIMA
-pieczarki marynowane
-listki bazylii poszarpane





Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”.



Polej serem topionym. 



Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. 


Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni.


Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. 
Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE!



Smacznego !





4 komentarze:

  1. Ja mam zadanie bojowe :-) zrobić pizze jutro na obiad :-) Twoja wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam pizze, to nasz smakołyk, tez czesto robię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta pizza z czym popadnie to pizza genialna! Potwierdzam, że ciasto wyjdzie jak z pizzerii włoskiej!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !