Warkocz drożdżowy



Kochani, jakaś mgła nas spowiła. Dodatkowo pada deszcz ..ale całe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak!
Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu.


Składniki:

ciasto:
- 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół Młyn Kopytowa
- 45 g cukru drobnego do wypieków
- 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat nie miałam w lodówce
- 1 jajko
- szczypta soli

Rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży lub półtorej łyżeczki drożdży suchych- w moim przypadku były suche
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

- słoik powideł śliwkowych, u mnie własnej roboty
- rozkłócone jajko do posmarowania
- płatki migdałoweSkworcu do posypania na wierzchu

Wykonanie:

Do kubka wsyp wszystkie składniki z kolumny ROZCZYN. Wymieszaj dokładnie. Mleko ma być ciepłe, nie gorące. Odstaw na około 15 minut , aż rozczyn urośnie.


Do miski wsyp przesiana makę, 



jajo, roztopioną chłodną margarynę, cukier, sól i na koniec rozczyn. Wyrobić kulę jasną i lśniącą. Przykryć ściereczką miskę i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki.


Ponownie wyrobić i rozwałkowac prostokąt. Wysmarować powidłem i zwinąć w rulon jak roladę.

 Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty.


Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia.


Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi.



Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut.
Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie.
Odłożyć do wystygnięcia.


Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny i pachnący !
Smacznego! Dziekuję  Marzenko za inspirację!



 Pozdrawiam !




Komentarze

  1. Kasiu cudowna Ci wyszła i cieszę się, że smakuje. Moja już zjedzona więc częstuje się Twoją :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis, pozdrawiam i ściskam ! Moja jest w calości teraz wyjadana...Marysia tylko to chce...

      Usuń
  2. Ja w wekend muszę coś drożdżowego popełnić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!