sobota, 21 lutego 2015

Wegetariańskie lasagne



Miałam ochotę na lasagne. Ale nie miałam ochoty gotować ragu. Zrobiłam zatem bezmięsne lasagne, bardziej pomidorowo-serowe.
Do pomidorów użyłam jarzynek drobno krojonych, mrożonych.

Składniki
-płaty lasagne
-sos pomidorowy
-mix warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze
  • sos beszamelowy. Jak wykonać?
Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania
-masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch.

  • ser topiony Gouda Lactima
  • Cheddar- ser topiony w plastrach Lactima
  • oliwa z oliwek

Najpierw ugotuj sos pomidorowy. Dosmacz go pieprzem, oliwą z oliwek, solą...dodaj warzywa ugotowane na parze najlepiej znacznie wcześniej.
Formę do zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej sosu. 


 Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj ser w plasterkach , topiony.
Następnie kolejna warstwa – płaty makaronu, sos, ser topiony w plastrach. Ostatnia warstwa to zawsze płaty, sos , Gouda topiony i beszamel.


Do piekarnika na 40 minut.
Smakuje najlepiej kiedy sobie poleżakuje odrobinke w piekarniku. I stężeje.



Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Czasami robię lasagne z różnym nadzieniami. Ostatnio się pokusiłam i zrobiłam do niej domowe ciasto. Okazało się, że nawet sprawnie mi poszło i wymaga znacznie miej pracy i czasu niż mi się wydawało :). Twoja wygląda bardzo apetycznie :) Ma fajną fakturę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie hit to lasagne z soczewicą...wygląda jak wygląda ale smakuje niezle. Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ser to podstawa, wpiatek szczególnie. dziękuję!

      Usuń
  3. Pójdzie na pewno w cycki, licze na to ! Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja już lecę na to pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !