Wegetariańskie lasagne
Miałam
ochotę na lasagne. Ale nie miałam ochoty gotować ragu. Zrobiłam
zatem bezmięsne lasagne, bardziej pomidorowo-serowe.
Do
pomidorów użyłam jarzynek drobno krojonych, mrożonych.
Składniki
-płaty
lasagne
-sos
pomidorowy
-mix
warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze
- sos beszamelowy. Jak wykonać?
Sos
beszamelowy jest prosty do przygotowania
-masło
roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając
dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam
mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do
zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów
tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy
zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i
robi się taki brzydki kożuch.
Najpierw
ugotuj sos pomidorowy. Dosmacz go pieprzem, oliwą z oliwek, solą...dodaj warzywa ugotowane
na parze najlepiej znacznie wcześniej.
Formę
do zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są
surowe, dodaj więcej sosu.
Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj
ser w plasterkach , topiony.
Następnie
kolejna warstwa – płaty makaronu, sos, ser topiony w plastrach.
Ostatnia warstwa to zawsze płaty, sos , Gouda topiony i beszamel.
Do
piekarnika na 40 minut.
Smakuje
najlepiej kiedy sobie poleżakuje odrobinke w piekarniku. I stężeje.
Smacznego!
Czasami robię lasagne z różnym nadzieniami. Ostatnio się pokusiłam i zrobiłam do niej domowe ciasto. Okazało się, że nawet sprawnie mi poszło i wymaga znacznie miej pracy i czasu niż mi się wydawało :). Twoja wygląda bardzo apetycznie :) Ma fajną fakturę !
OdpowiedzUsuńU mnie hit to lasagne z soczewicą...wygląda jak wygląda ale smakuje niezle. Pozdrawiam serdecznie !
UsuńMocno serowe, pyszne:)
OdpowiedzUsuńSer to podstawa, wpiatek szczególnie. dziękuję!
Usuńale sera.. mnam!
OdpowiedzUsuńPójdzie na pewno w cycki, licze na to ! Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńSwietna propozycja obiadowa
OdpowiedzUsuńTo ja już lecę na to pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńBez mięsa, lubię to !
OdpowiedzUsuń