środa, 4 lutego 2015

Wstążka karbowana z gulaszem



Podam Wam dziś na kolację reginette z gulaszem. Piemonckie danie, które jadłam dość często...kiedy już nie wiedziałam co mam do makaronu zrobić. Jest to obiad syty i bardzo aromatyczny. Przede wszystkim dietetyczny, lekki  i nadziany ..moimi wspomnieniami.
Danie godne samej księżnej !


Ozdobna falbanka na brzegach makaronu lepiej zdobiła królewskie dania od prostych wstążek,
być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich.
Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak.

Do dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od FABIJAŃSCY


To makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej.
Orkisz ,z którego Fabijańscy produkują makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość, dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje. Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Jesteśmy tym co jemy, więc spożywając makaron w 100% z orkiszu dostajesz:
  • wysoką odporność
  • doskonałą ochronę
  • bogactwo składników odżywczych (wysokogatunkowość)
Orkisz dla wszystkich:
  • ludzi zdrowych dla utrzymania równowagi organizmu
  • ludzi chorych dla wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu
  • rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sił witalnych
  • dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze


Powiem więcej, spożywany ,daje uczucie sytości ale...nie ociężąłości!
Najpierw ugotujemy gulasz a następnie podamy go ze wstążkami.

Składniki
-reginette FABIJAŃSCY
-mięso wołowe, na gulasz
-pieprz ziołowy SKWORCU
-przyprawa do wołowiny SKWORCU
-ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar
-oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro
-czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki
-natka pietruszki bądz seler naciowy
-mielony len jako zagęstnik
-ziarenka jałowca nie więcej niż 3
-parmezan



Pokrojone mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem .

Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro.


Wymieszaj.Włóż do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke wody.
Wsyp ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie zmięknie.

 Następnie mielone siemie lniane wymieszaj z odrobiną wody , najlepiej chłodnej i dodaj do gulaszu. Ładnie zgęstnieje i będzie zdrowsze.
Ugotuj reginette według zaleceń producenta na opakowaniu.


Wyłóż makaron na talerz.
Dodaj gulasz.



Zetrzyj parmezan.
Natka pietruszki i ...królewskie, zdrowe i pełne aromatów danie- gotowe !



Polecam makaron orkiszowy FABIJAŃSCY, jest aromatyczny , dietetyczny, pełen zdrowia i ...
bardzo lekki !

Smacznego !




6 komentarzy:

  1. gulasz z makaronem to fajna propozycja :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie dzis tez makarona, ale spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie :-) a jak makaron to ja zawsze chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję...! Ten jest niezwykły prawda?

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !