czwartek, 19 lutego 2015

Zuppa di lenticchie






...to po prostu zupa z soczewicy. Jest to najszybsza chyba i najprostsza zupa serwowana we Włoszech w okresie jesienno-zimowym. I na Sylwestra-Nowy Rok.
Fantastyczna dla wegetarian, gdyż idealnie zastępuje mięso. Na Sycylii lenticchia nazywane są „pierwsze i drugie danie w jednym”.


To prawda, bo miska soczewicy ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.




Zupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny.

Składniki
-soczewica zielona u mnie ze sklepu Owocowy Raj
-2 ząbki czosnku
-1 marchewka
-pietruszka natka
-bazylia listki
-sól i pieprz
-oliwa z oliwek
Opcjonalnie ser typu ricotta lub jak u mnie ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej- suszony pomidor, bazylia, czosnek 

Umyj soczewicę na sitku pod bieżącą wodą. Dodaj sól, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie ugotuj do miękkości. Sugerowana ilość wody to szklanka soczewicy- 2 szklanki wody.
Dosmacz pieprzem i oliwą z oliwek przed samym podaniem.


Wspaniała włoska zupa, którą na Kalabrii i nie tylko, podaje się w Sylwestra/Nowy Rok, by przyniosła dużo pieniędzy- GOTOWA!
Smacznego !






11 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupki i soczewicę :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. We Włoszech robiłam lasagne z soczewicą! Też interesujące połączenie...prawda?

      Usuń
  3. Bardzo pysznie wygląda ! Idealna na zimowy czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....Biała Filiżanko, we Włoszech jedzona również w lecie, rzadko ale jedzona. Na zimno z dodatkiem selra naciowego i dużo oliwy mniam!

      Usuń
  4. To małe ziarenka pełne zdroia i dobrego samopoczucia, niedoceniane u nas, a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  5. We Włoszech jada się ja bardzo często. To prawda. Dobra,syta ale lekka zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna,jadłem we Włoszech !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !