poniedziałek, 23 marca 2015

Bezmięsne gołąbki z pieczarkami




Dziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją ,
i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean...
Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem.
I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co !

Składniki

-główka kapusty włoskiej

  • 2 x ryż z groszkiem i marchewką SYS
  • 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami  SYS
  • kawałek masła
  • oliwa z oliwek, olej do smażenia
  • pieczarki
  • cebula
  • sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów
  • 2 bulionetki
  • przyprawa do pizzy u mnie SKWORCU

Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem.



Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba.
Po ugotowaniu odkryj.


Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek.
Wymieszaj.


Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj.
Powstanie farsz do gołąbków.



Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku.
I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie.
Do garnka z gotującą się wodą włóż całą główkę kapusty,wcześniej usuń głąb.


Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody.


Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki.


Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki.



Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Zalej gołąbki.



Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj.



Podawaj nie za bardzo gorące.
Rzecz jasna gołąbki najlepsze...na drugi dzień.



Te są lekkie, dietetyczne, ale również bardzo syte.Ja lubię zjeść również samą kapustę, którą dokąłdam do zapiekania,a Wy?

Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że farsz w gołąbkach nie rozlatuje się.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !