środa, 18 marca 2015

Ciasto kawowo-serniczkowe




To ciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan!
Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”.
Aromatyczne , kawowe, serniczkowe.

Składniki

-1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka

-5 jajek 

-ok. 100 ml śmietany 18 %

-2 budynie waniliowe bez cukru

-125 g miękkiego masła 

-200 g drobnego cukru do wypieków

- szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od SKWORCU

-szczypta soli 

-pełna łyżeczka gorzkiego kakao , u mnie od SKWORCU

-1 i ½ łyżki Naturalnej kawy rozpuszczalnej granulowanej GALCA 



-Wysokiej jakości kawa rozpuszczalna wyprodukowana za pomocą najnowocześniejszych technologii produkcji (drogą aglomeracji). Produkt wzbogacony większą zawartością przeciwutleniaczy dzięki dodaniu ziaren zielonej kawy.
-1 łyżka oleju migdałowego, ja wykorzystałam olej od OLVITA
-1 łyżka mąki migdałowej , u mnie od OLVITA
-na spód : ok 20 herbatników

Najpierw rozpuść kawę w 6 łyżkach wrzątku. 


Rozdziel do dwóch filiżanek po równo.Do jednej z nich dodaj kakao.



Odstaw do wystygnięcia.



Masło, cukier, sól i trochę wanilii ubij w robocie na puszystą masę.
Następnie dodaj po jednym jajku.
Gdy jajka się skończą ,miksujjeszcze trochę, a następnie dodaj po łyżce sera.


 Nie przestawaj miksować. Dodaj smietanę, potem budyń.
Następnie powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego.
Powstałą masę serową podziel na trzy równe części.


Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą.
Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki.


Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową.



Pieczemy w 160 stopniach około 70 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.


Przechowujemy w lodówce.
Ten kawowo-serniczkowy rarytas podaję dzieciom w towarzystwie herabtki z głogiem od BIFIX


Owoce głogu zawierają w swym składzie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i stanowi cenny dodatek w wcale z przeziębieniami. Ponadto zawierają pektyny, związki mineralne, kwasy organiczne, cukry, witaminy z grupy B. Głóg posiada również olejki eteryczne, które pomagają uspokoić się po długotrwałym wysiłku umysłowym. Ważnym składnikiem owoców głogu są flawonoidy – substancje te wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, wpływają też korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia.

Smacznego !



Kawy GALCA dostępne są dla Państwa w niskiej cenie 

4 komentarze:

  1. O matko, co za cudeńko! Kawa i sernik.. To nie mogło się nie udać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda, równe warstwy, takie idealne kawałki. A ciasta do ręki to bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę to zrobić skoro do ręki jest ! Dzieciaki będa zachwycone, ja bardziej...mam sporo dywanów. I kocham kawę!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !