środa, 4 marca 2015

Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów



Pada śnieg...
Absolutnie nie jestem tym zachwycona...
Może dlatego, że już zdążyłam się przyzwyczaić do wiosny tej zimy?
Za oknem leniwe płatki śniegu, szaro bure niebo, ogólna chlapa i przejmujacy wiatr...A do tego moje chore dziecko „zażyczyło sobie” słodki obiad.
Słodki obiad....słodki obiad...słodki obiad....
Racuchy? Nie.
Naleśniki? Nie.
Kluski z cukrem i serem?Nie.
Poszperałam w mojej gigantycznej zamrażarce i wygrzebałam moją niezastopioną pomoc kuchenną. Moją ostatnią deskę ratunku. Małe co nieco...W mojej zamrażarce drzemią różności, na takie właśnie okazje, jak ta dziś!

I pojawił się pomysł połechtania sobie podniebienia i poprawienie nastroju . Wisielczego nastroju. Mówią, że przez żołądek do serca...owszem, ale i przez żołądek do głównego dyspozytora w głowie!


Piszę do Was ten post , a za oknem tak pada, że świata nie widać.
W marcu,jak w grancu.
Właśnie, do garów!

Przenieśmy się do tropikalnej kuchni z całkiem polskim przysmakiem.
Knedle z jagodami podaję. Ale w tropikalnej wersji, słonecznej, pełnej tęsknoty za złocistym latem, w wersji dla marzycieli, dla niecierpliwych, którzy tak jak ja, chcieliby mieć już tu i teraz ciepłe, pełne słońca lato.

Składniki
-knedle z jagodami Iglotex, nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem.
-masło
-gęsty sos do deserów- u mnie mango
-mango z wanilią u mnie Eterno
-płatki migdałowe u mnie od Skworcu
-morwa biała suszona

Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Roztop łyżkę masla na patelni, dodaj knedle.


Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem.
Do miseczki wsyp płatki migdała i obtocz w nich, każdą kulkę osobno.
Na talerz wylej trochę sosu mango.


Poukładaj knedle w migdałach na talerzu.


Dodaj mango z wanilią, posyp morwą.



Jak smakuje?
Smakuje wybornie. 


Połączenie borówkowego nadzienia ,ze słodyczą mango i chrupiącą morwą, nadaje daniu tropikalnej i słonecznej całości i na pewno przeniesie Was na chwilkę do „Waszych Miejsc”, do ulubionych wakacyjnych, złocistych wspomnień...do niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy....

Pada cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz?






12 komentarzy:

  1. Mam ochotę, szalononą ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jak to pysznie wykombinowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie było i od razu wyszło słoneczko!

      Usuń
  3. Wyglądają obłędnie, zjadłabym takie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam mrożonych ! I musze przyznać że robią wspaniałe wrażenie..jagoda jest w środku!

      Usuń
  4. Orginalnie i bardzo ciekawie podane.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !