wtorek, 10 marca 2015

Surówka z czerwonej kapusty



Zmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki!

Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli.

Składniki
  • pół główki czerwonej kapusty
  • vinaigrette lime i pomarańcza
  • marchewka
  • jabłko
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz

Poszatkuj kapustę i posól.


Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej.
W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki.
Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze.
Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
Jabłko zetrzyj na troszkę większych.
Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime.
Dodaj marchewkę, jabłko.
Wymieszaj.


Przygotuj majonez.
Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz.
Zalej kapsutę, wymieszaj.


Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci !


Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Pycha!!! Ale mi smaka narobiłas, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperyment pomarańczowo limonkowy powiódł się genialnie! dziękuję pozdrawiam !

      Usuń
  2. Skropić sałatkę limonką, pomarańczą i sosem vinegre? Mogę prosić o przepis na sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marta :-) "Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime." Nie chciałam robić publicznej reklamy. Jest na rynku vinaigrette Monini oliwa z oliwek+pomarańcza+lime. Idealny sos do tej surówki, niesamowity ma kapusta smak! Ten typ gotowego winegretu jest dobry nie tylko do surówek, sałatek ale do marynowania mięs niezastąpiony. wystarczy zapiec w nim kurczaka a będzie chrupiący i rewelacyjny w smaku. Bez chemii!

      Usuń
    2. A gdzie można kupić viniagrette Monini ?

      Usuń
    3. Na pewno widziałam w TESCO :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !