środa, 8 kwietnia 2015

Kaczka pieczona Kuronia





Zrobiłam kaczusię, bo kaczusia na Święta jest obowiązkowa.
I mimo, iż jest już po Świętach...to podaję przepis na tak zrobiona kaczkę. Uświetni niejedno rodzinne spotkanie i uroczystość.
Kaczuszka ta jest wyjątkowa.
Cynamonowa, jabłkowa, aromatyczna pyszna!
Podałam z białym ryżem.



Składniki
-kaczka 2,5 kg
-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek,
-5 jabłek
-cynamon
-miód leśny naturalny u mnie od SKWORCU


Obierz jabłka ,ale nie wyrzucaj skórek.
Jabłka podziel na ćwiartki.
Czosek utrzyj w mozdzierzu,dodaj sól ,pieprz i majeranek po łyżeczce.
Cwiartki jabłek obtocz w łyżeczce cynamonu i łyżce miodu.
Wymieszaj skórki z ćwiartkami jabłek oraz czosnkiem.
Nadziewaj kaczuchę.
Zepnij wykałaczką i ..do piekarnika na 200 stopni, aż kaczka się upiecze i będzie ładnie rumiana.
Smacznego! Polecam kieliszek cydru!










1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !