środa, 8 kwietnia 2015

Makowiec japoński



...lub inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy...
To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne!
Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym!

Składniki
-puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej
-3 duże jabłka starte na największych oczkach
  • szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder

  • szklanka rodzynek JUMBO od SKWORCU
  • 100 g orzechów PECAN u mnie od SKWORCU

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny-
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy, arakowy lub inny
  • płatki migdałowe do posypania u mnie od SKWORCU

Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą, jasną  i puszystą masę . Zrobić po prostu kogel-mogel. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Kaszę mannę oraz mąkę
wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów.


Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach.

Smacznego!





2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !