sobota, 25 kwietnia 2015

Pieczona papryka z serem korycińskim swojskim i truskawką kaszubską





Witajcie, tym razem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku!
Wybierzemy się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz suszonym pomidorem.




 Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata Wojda.


Danie jest wykwintne, przepyszne, lekkie ,a zarazem syte i pełne tradycji. Niebanalne połączenie sera i truskawki sprawia , iż jest to propozycja radosna i świeża.

Składniki
  • 6 czerwonych papryk
  • 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej
  • 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g truskawki kaszubskiej
  • 3 łyzki oleju rydzowego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz młotkowany

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
Z papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju rydzowego ze wszystkich stron. Oprószyć solą i grubym pieprzem, natrzeć listkami rozmarynu.



Ułożyc na papierze i piec przez około 20 minut w piekarniku.
Poznajemy, że papryka jest już upieczona, kiedy jej skórka staje się miejscami czarna. Włożenie ciepłej papryki do plastikowej torebki i zamknięcie jej tam na parę minut sprawia, że skórka lekko odchodzi od miąższu.


Obierzcie paprykę ze skórki.
Odłóż kilka turskawek kaszubskich do dekoracji.



Pozostałe zmiksuj z miodem i 1 łyżką oleju rydzowego oraz sokiem z połowy cytryny.
Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.



Sos jest gotowy!
Na talerzu zrób kałużę z sosu truskawkowego, i wyłóż ćwiartki papryki, przekaldając ją serem korycińskim swojskim.



Udekoruj kawałkami truskawek. 



Możesz lekko posolić.
Podałam z musującym rosato, o delikatnym smaku poziomek.



Smacznego !






9 komentarzy:

  1. To musi być na prawdę pyszne, ser albo zamówię, albo....kupię w Auchan, bo podobno ma być, czy to prawda, że będzie dostępny w Auchan?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do serów mam w ogóle słabość, ale korycińskie to są jedne z moich ulubionych. Przyznaję, że ta przystawka to musi być niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie smaków daje satysfakcję najbardziej wymagającym podniebieniom!

      Usuń
  3. Danie jest rzeczywiście niebanalne. Nie pomyślałabym o takim zestawieniu składników. Twoja wersja wygląda tak samo pięknie jak na zdjęciu z książki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !