Pieczona papryka z serem korycińskim swojskim i truskawką kaszubską
Witajcie,
tym razem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku!
Wybierzemy
się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego
Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz
suszonym pomidorem.
Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser
wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam
tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego
Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata Wojda.
Danie
jest wykwintne, przepyszne, lekkie ,a zarazem syte i pełne tradycji.
Niebanalne połączenie sera i truskawki sprawia , iż jest to propozycja radosna i świeża.
Składniki
- 6 czerwonych papryk
- 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej
- 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu
- sok z połowy cytryny
- 200 g truskawki kaszubskiej
- 3 łyzki oleju rydzowego
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz młotkowany
Rozgrzejcie
piekarnik do 180 stopni.
Z
papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju
rydzowego ze wszystkich stron. Oprószyć solą i grubym pieprzem,
natrzeć listkami rozmarynu.
Ułożyc
na papierze i piec przez około 20 minut w piekarniku.
Poznajemy,
że papryka jest już upieczona, kiedy jej skórka staje się
miejscami czarna. Włożenie ciepłej papryki do plastikowej torebki i
zamknięcie jej tam na parę minut sprawia, że skórka lekko
odchodzi od miąższu.
Obierzcie
paprykę ze skórki.
Odłóż
kilka turskawek kaszubskich do dekoracji.
Pozostałe
zmiksuj z miodem i 1 łyżką oleju rydzowego oraz sokiem z połowy
cytryny.
Przetrzyj
mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Sos
jest gotowy!
Na
talerzu zrób kałużę z sosu truskawkowego, i wyłóż ćwiartki
papryki, przekaldając ją serem korycińskim swojskim.
Udekoruj
kawałkami truskawek.
Możesz lekko posolić.
Podałam
z musującym rosato, o delikatnym smaku poziomek.
Smacznego !
To wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńI jakie to super jest !
UsuńAleż to super :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńTo musi być na prawdę pyszne, ser albo zamówię, albo....kupię w Auchan, bo podobno ma być, czy to prawda, że będzie dostępny w Auchan?
OdpowiedzUsuńTak jest dostępny w Auchan
UsuńDo serów mam w ogóle słabość, ale korycińskie to są jedne z moich ulubionych. Przyznaję, że ta przystawka to musi być niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaków daje satysfakcję najbardziej wymagającym podniebieniom!
UsuńDanie jest rzeczywiście niebanalne. Nie pomyślałabym o takim zestawieniu składników. Twoja wersja wygląda tak samo pięknie jak na zdjęciu z książki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie. Zjadłabym z przyjemnością. Każdy ze składników wart jest delektowania się.
OdpowiedzUsuńKasiu ta prdydtawak wyglada obłednie :) napatrzeć się nke mogę a już nie wspomnę jak moje kubki smakowe szaleją :) no coś niesamowitego :)
OdpowiedzUsuńAleż zrobiłaś mi teraz smaka! Zjadłabym takie pyszności! Jak tylko będzie sezon na paprykę, chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie, zresztą lubię sery tego typu
OdpowiedzUsuń