Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą
Halibut pieczony.
Przepis na rybę pieczoną w herbacie.
W
niedzielę podałam obiad wyjątkowy i wykwintny, a jednocześnie nie
absorbujący zbyt dużo czasu w kuchni. Wystarczy niewiele
składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę
herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój,
ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast
,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby!
Do
jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL
DREAM
od BASILUR
z
górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty
cejlońskiej FBOP z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem
słonecznika i mango.
Puszka dolna natomiast, to mieszanka czarnej
herbaty cejlońskiej OP1 z zieloną herbatą cejlońską YH z
dodatkiem papai, nagietka, płatków czerwonej róży oraz nutą
żurawiny.
Do
zrobienia naszej rybki poza herbatką i rzecz jasna halibutem
niebieskim- dzwonko, będziemy potrzebowali
-4
łyżki mleka 3.2%
-4
łyżki wytrawnego białego wina
-natka
zielonej pietruszki
-glassa
sojowa z octem balsamicznym z Modeny
-czewony
pieprz , sól himalajska różowa, ale może być również sól
morska
-pomidor
obrany ze skórki
-pieprz
ziołowy od SKWORCU
-oliwa
z oliwek
-liście
rzodkiewki opcjonalnie
-ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
Na
początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko
pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek
Rozgrzewamy
piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę
smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy
czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy mlekiem i winem. Łyżeczkę herbaty
Basilur z górnej puszki rozcieramy w dłoniach na mniejsze
kawałeczki i posypujemy nią rybę.
Kładziemy plastry pomidora,
posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach
herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem
ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z
octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.
Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do
piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w
sumie do 25 minut,ale już bez folii.
Kiedy
ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami.
Smacznego
!
Pyszny pomysł na rybę,świetny obiad
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuń