wtorek, 28 kwietnia 2015

Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe





Rozkoszne, afrodyzjakalne – hmmm...czy takie słowo istnieje?
Pyszne i wykwintne .A to dzięki kilku składnikom dodanym do ucierańca prostego jak drut. Baza została wzbogacona !
Składniki
Używam szklanki o pojemności 250 ml


- półtorej szklanki mąki ECO typ 500 Młyn Kopytowa


- szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant


-4 duże jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia
-orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki
-truskawki
- mak niebieski około 4 łyżki Skworcu


-jabłka pokrojone w cząstki

POLEWA CZEKOLADOWA
- 3 łyżki masła
- 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu


-3 łyżki cukru cynamonowego Diamant


Polewa nabierze wspaniałego aromatu
-2 łyżki wody
Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do powstania polewy.

Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Połącz miksując
Dodaj chłodną maragrynę.
A na końcu mak.
Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek.




Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami.
I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka.
Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz.


Polej czekoladą, dodaj truskawki.



Smacznego!






2 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciacho, te makowe kropki super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobiony :) A cukier cynamonowy to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !