sobota, 30 maja 2015

Chleb




Znów chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden dzień, z 1 kg mąki!
Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go...wychłodzić.

Składniki



1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z Młyn Kopytowa

  • 500 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko
  • łyżka miodu
  • 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd


Wykonanie

Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę.
I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto.
Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i niech sobie wyrasta.Ciasto ma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel na 3 bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośniecia ,do czasu kiedy ciasto znów podwoi swoja objętość .

 UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym stojaku , którego ja jeszcze nie mam- lub na suchej, kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.
Trudno się oprzeć i nie ukroić piętki.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Upiekłaś wspaniały chlebuś :-) porywam sobie kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę prosić o kromeczkę do śniadanka? Ale mam ochotę na taki pyszny domowy chlebek teraz :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !