Placki ziemniaczane na szybko





...taaaak jest to możliwe. Ja miałam niedawno taką zachciankę na placki. W domu miałam SŁOWNIE DWA ziemniaki. No placków dla rodzinki z dwóch ziemniaków raczej nie zrobi.
Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS.


Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”.
Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze.

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty.

  1. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać 1 jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku.
    2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody.
    3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”.
Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam na malutkich oczkach, nie powstała „ciapka” tylko takie niteczki. Taki sposób pokrojenia ziemniaka sprawia, że nie wydziela się woda, ziemniaki nie ciemnieją. To moje osobiste spostrzeżenia.
Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę.
Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii. 





Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju.
Wymieszałam, smażyłam na złoto.
Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD od PORCELANA BOGUCICE
Smacznego !





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jako laik pudełkowego jedzenia tym razem dam sobie uciąć rękę, pyszne, i szybkie...i z torebki! 100% suszonych warzyw. Smakują i nie trzeba strugać tych ziemniakow..dolożyć 2 można..

      Usuń
  2. Placki ziemniaczane - smak dzieciństwa. Lubię zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Super. Pyszotka! :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!