Chleb




Znów chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden dzień, z 1 kg mąki!
Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go...wychłodzić.

Składniki



1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z Młyn Kopytowa

  • 500 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko
  • łyżka miodu
  • 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd


Wykonanie

Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę.
I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto.
Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i niech sobie wyrasta.Ciasto ma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel na 3 bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośniecia ,do czasu kiedy ciasto znów podwoi swoja objętość .

 UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym stojaku , którego ja jeszcze nie mam- lub na suchej, kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.
Trudno się oprzeć i nie ukroić piętki.

Smacznego!




Komentarze

  1. Upiekłaś wspaniały chlebuś :-) porywam sobie kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę prosić o kromeczkę do śniadanka? Ale mam ochotę na taki pyszny domowy chlebek teraz :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!