Chleb
Znów
chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden
dzień, z 1 kg mąki!
Dzieciaki
go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go...wychłodzić.
Składniki
1
kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała
dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej
graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie
z Młyn Kopytowa
- 150 g ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo
- 500 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko
- łyżka miodu
- 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd
Wykonanie
Najpierw
podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy
wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę.
I
wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec
wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto.
Odłóż
misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam
ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i niech sobie
wyrasta.Ciasto ma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj
przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel
na 3 bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj
ściereczką i odstaw do ponownego wyrośniecia ,do czasu kiedy
ciasto znów podwoi swoja objętość .
UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci
sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego
keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i
postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika.
W początkowej fazie pieczenia
wytworzy się para.
Po
15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20
minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć
bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli
bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw
w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć
spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym
stojaku , którego ja jeszcze nie mam- lub na suchej, kilkakrotnie
złożonej ściereczce kuchennej.
Trudno
się oprzeć i nie ukroić piętki.
Smacznego!
Upiekłaś wspaniały chlebuś :-) porywam sobie kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńNajlepiej piętkę jest ich sześć!
UsuńMogę prosić o kromeczkę do śniadanka? Ale mam ochotę na taki pyszny domowy chlebek teraz :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ! Pozdrawiam!
Usuń