niedziela, 31 maja 2015

Muszelki z fasolką czarne oczko w pomidorach, z grillowaną papryką



Zabiorę Was w fantastyczną podróż, ku złocistym brzegom słonecznej Sycylii. Ku oczom czarnym i wesołym , patrzącym w bezkresne głębiny krystalicznie czystego morza, ku polom pomidorów czerwonych jak serce. Zabiorę Was w rejony, w których przebywałam kilka ładnych lat. Zamknę w mojej potrawie kilka kluczowych składników obrazujących Sycylię...i dołożę do potrawy typowo polski składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki.

Składniki
-makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki 

 
-fasola czarne oczko Skworcu
-czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO
-puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti


-duża laska swojskiej wędzonej kiełbasy. U mnie z dobrego zródła, robiona jak za dawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i krucha


-przyprawy to-pieprz ziołowy, sól himalajska różowa
-oliwa z oliwek najwyższej jakości
-olej rydzowy
-ząbek czosnku
-liście bazylii
-przyprawa do fasolki u mnie Skworcu




Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż, co jak co, ale muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni!

Wykonanie
Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko w zimnej wodzie. 


Pozostaw około 3 godzin. Następnie wylej wodę i wypłucz na sitku kilka razy. Zalej świeżą filtrowana wodą, wody ma być nieco więcej niż fasolki i gotuj na małym ogniu do miękkości ,z przyprawą do fasolki. Międzyczasie wymyj i osusz rozkrojoną na połówki paprykę. Do filiżanki wlej olej rydzowy i wsyp sól różową himalajską. 





Wypędzluj papryki dokładnie, z każdej strony. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.



Potem papryki należy wyjąć, włożyć do foliowego woreczka i zawiązać. 


Studzić około 10 minut, a następnie obrać ze skórki.
Pokrój paprykę w kawałeczki, włóż do szklanej miseczki, zalej oliwą z oliwek , przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj listki bazylii.

 
 Wymieszaj i odstaw do przegryzienia na pół godziny.
Do miękkiej fasolki wlej pulpę pomidorową, dodaj paprykę i listki bazylii, dosmacz pieprzem, solą.




Delikatnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną na kawałeczki swojską kiełbasę obraną ze skórki.



Zagotuj , przemiszaj, wyłącz.Przykryj pokrywką.Odstaw na bok, aby dwie kultury oraz smaki ładnie sobą przeszły i przyzwyczaiły się do siebie.
Ugotuj muszelki al dente.


Odcedz. Dodaj płynną część sosu , wymieszaj , wyłóż na okrągłe półmiski, dodaj gęstą część sosu.Posyp listakami bazylii.
Jak smakuje? Jak aromatyczny, pełen słońca bilet w jedna stronę na Sycylię, z zachowaniem polskiej kultury i tradycji.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pyszne i proste danie , w sam raz dla zabieganych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tu zdjęć :) Napracowałaś się i przy daniu i przy wpisie. Ale za to efekt końcowy jest super. Wygląda smakowicie. No i makaron, który tak bardzo lubię :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !