sobota, 30 maja 2015

Placki ziemniaczane na szybko





...taaaak jest to możliwe. Ja miałam niedawno taką zachciankę na placki. W domu miałam SŁOWNIE DWA ziemniaki. No placków dla rodzinki z dwóch ziemniaków raczej nie zrobi.
Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS.


Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”.
Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze.

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty.

  1. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać 1 jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku.
    2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody.
    3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”.
Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam na malutkich oczkach, nie powstała „ciapka” tylko takie niteczki. Taki sposób pokrojenia ziemniaka sprawia, że nie wydziela się woda, ziemniaki nie ciemnieją. To moje osobiste spostrzeżenia.
Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę.
Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii. 





Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju.
Wymieszałam, smażyłam na złoto.
Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD od PORCELANA BOGUCICE
Smacznego !





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jako laik pudełkowego jedzenia tym razem dam sobie uciąć rękę, pyszne, i szybkie...i z torebki! 100% suszonych warzyw. Smakują i nie trzeba strugać tych ziemniakow..dolożyć 2 można..

      Usuń
  2. Placki ziemniaczane - smak dzieciństwa. Lubię zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Super. Pyszotka! :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !