Frittata siciliana
Podaję
przepis na wspomnienia. Przepis, który gościł często-gęsto u
mnie w domu, w czasie upalnych dni, wieczorów czy nocy, a nawet był
pomysłem na wynos.
Wspaniała
frittata!
Składniki
ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i
sprawnie, z patelni.
Smakują
z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie.
Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z
sycylijską tradycją!
Składniki
na patelnię
- 4 jaja
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 pomidory suszone, w zalewie
- pieprz ziołowy Skworcu
- garść tartego parmezanu
- oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki
- brokuły ugotowane na parze
- listki bazylii
DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa.
To
pieczywo jest idealne do tej frittaty, ogólnodostępne i...zadowoli
poszukiwaczy zdrowych produktów. Amarantus jest bowiem jednym ze
zbóż najwartościowszych pod względem odżywczym - bogate jest w
błonnik, białko, witaminy oraz cenne dla zdrowia pierwiastki.
Nazywany jest również często rośliną młodości - duża ilość
zawartych w nim przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i
przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym.
Ugotować
zielonego brokuła na parze. Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucić
pokrojone w paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę ,
czosnek.
Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące.
Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać
pomidory suszone.
Jaja
zmiksować na piankę.Do masy jajecznej dodać garść parmezanu
tartego oraz pieprzu ziołowego.
Zmiksować. Wylać na warzywka.
Przykryć
pokrywką i od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby frittata
zaczęła odchodzić od dna.
Jeśli
patelnia jest dobrej jakości, to żaden problem. Jeśli jest taka
wysłużona jak moja, to już trzeba sobie pomóc, najlepiej
silikonową łopatką.
Omlet
ma się ładnie zsuwać z patelni.
Skropić
oliwą jeśli chcecie.
Zsunąć
na talerz. Pokroić, podawać ciepłą, lub zimną.idealna na danie
nadziane zdrowiem i supr na wynos z pieczywem Granex!
Smacznego
!
Tak kolorowa, to dodatkowo wzbudza apetyt,super
OdpowiedzUsuńDokaldnie!dziękuję!
Usuńo BOZICZKU!! to musi byc zarabiste ! w niedzielke to zaserwuje!,pozdrawiam i dziekuje za przepisik
OdpowiedzUsuńZarąbiste było było...dziekuję!
UsuńMniam jak to pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko!
UsuńNigdy nie robiłam. Wygląda bajecznie. kusi mnie ta moc warzyw. A jakie kolory. Super przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWarzywko rzecz święta! Pozdrawiam i dziekuje!
Usuń