Frittata siciliana




Podaję przepis na wspomnienia. Przepis, który gościł często-gęsto u mnie w domu, w czasie upalnych dni, wieczorów czy nocy, a nawet był pomysłem na wynos.
Wspaniała frittata!
Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni.
Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją!

Składniki na patelnię
  • 4 jaja
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 pomidory suszone, w zalewie
  • pieprz ziołowy Skworcu
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki
  • brokuły ugotowane na parze
  • listki bazylii
DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa. 



To pieczywo jest idealne do tej frittaty, ogólnodostępne i...zadowoli poszukiwaczy zdrowych produktów. Amarantus jest bowiem jednym ze zbóż najwartościowszych pod względem odżywczym - bogate jest w błonnik, białko, witaminy oraz cenne dla zdrowia pierwiastki. Nazywany jest również często rośliną młodości - duża ilość zawartych w nim przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym.




Ugotować zielonego brokuła na parze. Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucić pokrojone w paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę , czosnek.



 Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące. Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać pomidory suszone.


Jaja zmiksować na piankę.Do masy jajecznej dodać garść parmezanu tartego oraz pieprzu ziołowego.





Zmiksować. Wylać na warzywka.



Przykryć pokrywką i od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby frittata zaczęła odchodzić od dna.




Jeśli patelnia jest dobrej jakości, to żaden problem. Jeśli jest taka wysłużona jak moja, to już trzeba sobie pomóc, najlepiej silikonową łopatką.
Omlet ma się ładnie zsuwać z patelni.
Skropić oliwą jeśli chcecie.



Zsunąć na talerz. Pokroić, podawać ciepłą, lub zimną.idealna na danie nadziane zdrowiem i supr na wynos z pieczywem Granex!




Smacznego !


Komentarze

  1. Tak kolorowa, to dodatkowo wzbudza apetyt,super

    OdpowiedzUsuń
  2. o BOZICZKU!! to musi byc zarabiste ! w niedzielke to zaserwuje!,pozdrawiam i dziekuje za przepisik

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. Wygląda bajecznie. kusi mnie ta moc warzyw. A jakie kolory. Super przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!