środa, 2 września 2015

Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu




Ostatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron.
I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem
Nie zrobiłam Bóg wie czego.
Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU!
Pasta con la salsa.
Makaron z sosem i już.
Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy.

Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki.
Ale do rzeczy.

Składniki
-pomidory najlepiej mięsiste, bardzo dojrzałe
-czosnek
-bazylia
-cebulka z piórami
-Zioła Małgorzaty Skworcu


-papryka żółta i czerwona
-oliwa z oliwek

Pomidory pokroić w cząstki, paprykę, umyć , dodać do pomidorów.
Sporo bazylii, szalotkę i czosnek również.
To wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod przykryciem.


Dodać oliwy z oliwek.
Ostudzić lekko.
Przetrzeć przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta!



Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA


Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko.


 Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne!
Rozkładamy na talerze.
Danie szybkie i pyszne gotowe.



Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu!

Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Mniam mniam i jeszcze raz mniam. uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, pyszota i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do mnie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !