czwartek, 1 października 2015

Chleb na drożdżach (stara receptura)



Wziąć 8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym miejscu , żeby podrosło.



Po dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę, wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków wsadzić je w gorący piec do upieczenia.
Bochenki można od czasu do czasu smarować gorącą wodą, a będą mieć grubo zapieczoną skórkę
Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą.

( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932)



Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą.
Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy SEKO


z serii Jedyne Takie


W kilka sekund pasta do zjedzenia.




I pyszna, wiejska pajda chleba gotowa!


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !