Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika.



Kochani, dziś naszło mnie na obiadek soczysty, pyszny i taki, który zrobiłby się sam i w miarę szybko do tego. I byłby dla każdego!


Zrobi się szybko, pod warunkiem, że mięsko zamarynujemy dzień wcześniej.Ale z tym również nie będzie problemu- bo marynata GOTOWA jest !



Do obiadu pysznego , będzie nam potrzeba niewiele!
Dobre chęci i kilka składników, oto one...

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.
Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Szczególnie polecana do marynowania cielęciny, drobiu i ryb.
  • Opakowanie mrożonych warzyw- u mnie marchewka, kalafior,brokuł


Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy.



Ja marynowałam całą noc.
Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami.



Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki.
Sprawdzamy czy brokuł jest miękki.
Jeśli tak, to ..obiad gotowy.
Obiad dla całej rodziny!



Palce lizać!
Dzieciaki zachwycone.
Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre...w każdym wieku!
Smacznego!



Podałam na Porcelanie Bogucice
Można dołożyć buraczków ćwikłowych, niebo w gębie!




Komentarze

  1. koniecznie muszę spróbowac tych ziół małgorzaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...są odchudzające, mnie sie przyda hihihihi...A przede wszystkim to genialna smakowo mieszanka!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!