czwartek, 29 października 2015

Chleb razowy z ziarnami



Kolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość.



Składniki
-1 kg pszennej mąki razowej
-2 łyżeczki soli
-40 g drożdży
-2 łyżeczki miodu
-600 ml ciepłej wody
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba
-Ziołowo mi!od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba

Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika.
Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami.


Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie.


Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Mimo, że już późna pora to ja porywam kromeczkę na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...tylko przydałyby sie takie ziarenka i już bym piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zarobiłam ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !