środa, 7 października 2015

Chleb wieloziarnisty




Chleb, bo chleba nigdy dość.
Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna.




Składniki
-200 g maki żytniej
-200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane
-125 g drożdży
-1 l ciepłej wody
-200 g otrąb
-200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO
-800 g maki białej np.tortowej
-300 g mąki pszennej z pełnego przemiału
-1 łyżka sody
-6 łyżek oleju
-180 g słodu jęczmiennego
-2 łyżeczki soli

JA ZROBIŁAM Z POŁOWY!


Mąkę żytnią i owsianą przesiać. Drożdże wymieszać z pół szklanki wody i odstawić na 10 min.
Dodać resztę ciepłej wody, otręby, ziarna, mąkę żytnią i owsianą.
Odstawić na na około pół godziny.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Przykryć misę i zostawić do wyrośnięcia .
Piec 45-60 minut w temperaturze 200 stopni.



Smacznego!



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !