piątek, 9 października 2015

Szarlotka



...to ciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika!
Powstało ...i zanim zniknęło wzięło udział w weekendowym wypiekaniu u Bożenki Temat przewodni to jabłecznik/szarlotka. Czyli coś na czasie !


Składniki

Na ciasto
-280g mąki pszennej
-100g cukru
- 170g masła
-2 żółtka
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-1-2 łyżki wody
-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Na nadzienie
-2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku (dałam ok 50 g

dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie




Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj.
Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-)
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta.


Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty.


Podałam na PORCELANIE BOGUCICE

Smacznego.



11 komentarzy:

  1. Aż zrobię dzisiaj i dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję fantastycznej strony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smakowite, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotki to takie magiczne ciasta, proste, z pospolitych owoców :) ale ile w nich smaku i uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto zawsze smakuje :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !