niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta


To ciasto pokochacie na pewno!
Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu 
Gotuj Zdrowo to postanowiłam od razu zadziałać!



Składniki na formę o średnicy 27 cm
  • 4 dojrzałe banany
  • półtorej szklanki maślanki
  • 3 jaja od kurki wolnej
  • 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana.
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki suszonej żurawinySkworcu
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 10 daktyli bez pestek
  • 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu

Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni.
Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy bananowe. Odłóż.



Migdały potnij na 3 części, daktyle pokrój w plasterki, białka oddziel od żółtek.



Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli dodawaj mąkę , nie przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę.
Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką.
Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut.
Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone.
Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi.

Na zdrówko!


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !